The layout of the original house

Drawing of the original houseThis is where we started

Since Hubert bought the house, the plans and the design have changed quite a bit. It was clear that the original house had to undergo a major restoration work and that the layout did not fit the new requirements. The design process from the original layout to the final arrangement has been long (over a year purely designing) and it has required plenty of creativity. With this post we are beginning a series related to the design process in which we will walk through the biggest decisions that we have made and the reasons behind them.

The original house consisted of a main building plus two attachments (see picture above). The main building was about 5m [16.4´] x 7.5m [24.6´]. It was divided into two floors: a ground floor and an attic. The layout of the ground floor included the living / dining room, a small bedroom and the kitchen. Besides this, there was a small entrance / corridor, which gave access to the attic. The attic was also divided into two spaces: the master bedroom and an additional bedroom. Through a hatch on the attic, there was access to a small storage area above the kitchen and the bedroom downstairs.

The attachments of the main building had been built at a later stage by the previous owners. These two extensions were built against the rear facade of the main building. Although one of the attachments could be accessed by the main building, there was no direct connection between the two extensions. The attachment adjacent to the main building could be accessed by the kitchen and was used as a WC and bathroom. It also had space for the washing machine. The other extension was a small storage shed which occasionally was used as a workshop too. Each attachment was about 4.5m [14.8´] long and 2m [7.2´] wide.

This ensemble is located on a small piece of land of about 550m2 [5920 sq. ft.] which was adjacent to the shed of Hubert´s parents. This piece of ground is next to a secondary road leading to the nearest town. The house is orientated Southwest – Northeast, having all major windows facing South, which is rather a must for this cold and windy country.

So, this is what the house that Hubert bought included: living room, kitchen, two small bedrooms, a master bedroom, bathroom and storage shed. And all that fitted into a 66.5m2 [715.8 sq. ft.] house! His first challenge was to adapt this house to his own needs which included a study room and a bigger bedroom. No doubt this would involve some demolition besides all the restoration work.

In the next post we will unveil the original plans Hubert had for the house.

So, what are your requirements regarding space and layout for a house? What do you think about how our requirements have evolved during the last decades? Specially comparing to the demands our parents or grandparents had. We would be delighted to know your opinions.

———————————————————–

Layout original house-page-001Así es como comenzamos

Desde que Hubert compró la casa, los planes y el diseño han evolucionado bastante. Era evidente que la casa original necesitaba un gran trabajo de restauración y que la distribución no encajaba con los requisitos. El proceso de diseño desde la casa original hasta la construida fue largo (alrededor de un año de diseño puro y duro) y requirió grandes dosis de creatividad. Con esta publicación comenzamos una serie sobre el proceso de diseño en el cual desvelaremos cuáles fueron las decisiones más importantes y las razones que nos llevaron a ellas.

La casa original consistía en un edificio principal y dos anexos (ver primera foto). El edificio medía alrededor de 5m de ancho y 7.5m de largo. La casa estaba dividida en dos plantas: la planta baja y un ático. La distribución de la planta baja incluía un salón-comedor, una pequeña habitación y la cocina. Además, la casa contaba con un pequeño recibidor que hacía las veces de pasillo y daba acceso al ático. El ático a su vez, estaba dividido en dos estancias: una pequeña habitación y el dormitorio principal. A través de una trampilla en el ático, se podía acceder a un pequeño desván sobre la cocina y la habitación de la planta baja.

Los dos anexos del edificio principal fueron añadidos posteriormente por los previos dueños de la casa. Estas dos extensiones fueron construidas contra la fachada trasera de la casa. Aunque uno de los anexos era accesible desde el edificio principal, las dos extensiones no estaban comunicadas entre sí. La ampliación adyacente a la casa se accedía a través de la cocina y se utilizaba para el aseo y el baño. Además disponía de espacio para la lavadora. El segundo anexo era un trastero que en ocasiones se utilizaba también de taller. Cada una de las extensiones medía aproximadamente 4.5m de largo y 2m de ancho.

El conjunto está ubicado es una pequeña parcela de unos 550m2 colindante con el cobertizo de los padres de Hubert. Este terreno es adyacente a una carretera secundaria que lleva directamente a la ciudad más próxima. La casa está orientada en sentido suroeste-noreste, con la mayoría de las ventanas dando las sur, cosa que es de agradecer en un país tan frío y ventoso como este.

En resumen, esto es lo que la casa que compró Hubert incluía: salón-comedor, cocina, dos pequeñas habitaciones, dormitorio principal, baño y taller. ¡Y todo ello en tan solo 66.5m2! El primer reto de Hubert fue adaptar la casa a sus necesidades lo que requería ampliar el dormitorio principal y convertir una habitación en sala de estudio. Sin duda ello suponía trabajos de demolición además de la restauración.

En la próxima publicación revelaremos los planes iniciales de Hubert.

Ahora bien, ¿cuáles son vuestros requisitos en relación con el espacio y la distribución de una casa? ¿Cuál es vuestra opinión acerca de cómo han evolucionado nuestros requerimientos durante las últimas décadas? Sobre todo en comparación con las exigencias que nuestros padres y abuelos tenían. Nos encantaría conocer vuestra opinión.

Advertisements

One thought on “The layout of the original house

  1. Pingback: Axel Vervoordt: the real estate project | The Shed

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s